Yoklama Kaçağı Nedir

19.02.2019
A+
A-
Yoklama Kaçağı Nedir

Yoklama Kaçağı Nedir

Askere gidecek ya da alınacak bireylerin ön incelemesine, askerlik yoklaması denilir.  Yoklamada, adayların eğitim durumları, sağlık durumları, yaş ve askerliğe elverişli olup- olmadıkları değerlendirilir. Yoklama süresi içinde, askerlik yoklamasını yaptırmayan kişilereyse, yoklama kaçağı denilir. Yoklama kaçakları, askerlik kanunları kapsamında değerlendirilir.

Bakaya Nedir?

Askerlikte bakaya terimi, yaşı gelen ve askere gitmesi gereken kişilerin, askerlik yoklamasını yaptırmaları ve ancak askere gitmemeleri durumudur. Herhangi bir tecil durumu ya da sağlıkla ilgili beyanda bulunmayan ve askere gitmeyenlere bakaya denilir.

Yoklama kaçaklarından farklı olarak, askerlik yoklamasını yaptırmış olan ve fakat askere gitmemiş olan kişilerin tanımlanması için kullanılır. Bakaya durumlarında, yoklama kaçağı uygulamaları yapılmakta ve para cezası uygulanmaktadır. Kaçma süresine ve teslim durumuna bağlı olarak, ücret belirlenmektedir.

Yoklama Kaçağı Durumunda Ne Yapılır?

Bakaya durumu veya yoklama kaçağı durumunda, kişinin kendisinin gelmesi veya yoklama kaçağı durumundan dolayı, askeri birimler tarafından getirilmesine bağlı olarak, durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Para cezası uygulanan yoklama kaçaklarına, ne kadar süre kaçak olduklarına göre ücret uygulanmaktadır. 1 yıl yoklama kaçağı olan kişilere 890 TL ceza uygulanmaktadır.

Yoklama Kaçağı Durumu Nereden Sorgulanır?

Askerlik yaşı gelen ve yoklama yaptırması gereken her Türk vatandaşı, e-Devlet sisteminde kayıtlıdır. Kişilerin askerlik durumları e-devlet sisteminden incelenebilir. Yoklama kaçağı olup- olunmadığı veya yoklama kaçağı süresinin ne kadar olduğunu sorgulama için; https://www.turkiye.gov.tr/ASAL-son-yoklama-bilgi-formu linkinden işlem sağlanabilir.

Linke tıklayarak, e-devlet şifresi ve kimlik numarası ile sisteme giriş sağlanabilir. Çılan ekranda, yoklama kaçağı durumu veya süresi belirtilmektedir.

Yoklama Kaçaklarında Ceza Affı Var mı?

Yoklama kaçakları ve bakayalar, askeri kanunlara göre belirlenen para cezalarını vergi dairelerinden ödeyebilirler. Üstelik taksitlendirme seçeneği ile 4 ay taksit seçeneği sunuluyor.

Ancak bakaya ve yoklama kaçaklarına herhangi bir ceza affı bulunmamaktadır. Kişiler e-devlet sisteminde yoklama kaçağı durum, süre ve para cezası miktarını öğrenerek, vergi dairelerinden ödemelerini yapabilirler.

Yoklama kaçakları ve bakayaların para cezaları; Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu kapsamında tahsil edilir. Askerlik yoklaması kaçaklarının borçları tahsil edilmediğinde, vergi dairelerine intikal etmektedir. Dolayısıyla mutlaka ödenmesi gereklidir.

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ali Can dedi ki:

    Geçen gün arkadaşım ile yolda yürürken polis çevirmişti. Arkadaşım yoklama kaçağı çıktı 😀 Sonra askeriyeye gidip tecil ettirdik.