Sivil Polis Nasıl Olunur?
Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi üniformalı polislere ihtiyaç duyduğu kadar sivil polislere de ihtiyaç duymaktadır ve polis olmak isteyen kişiler sivil polis nasıl olunur sorusunun cevabını araştırmaktadır. Polis olmak isteyenlerin büyük bir kısmının da görevini sivil polis olarak yapmak istedikleri bilinmektedir. Sivil polis olabilmek için öncelikle polis olmak gereklidir. Polis olma hakkını elde edenler, polis okulunun son döneminde mülakata alınmakta ve bu sayede sivil olarak çalışabilecekleri birimlere atanabilmektedir. Halen polis olarak görev yapanlar ise amirlerinin referansı ya da girecekleri sınavlar sonucunda sivil polis olabilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde organize şube, narkotik şube, terörle mücadele şubesi, güvenlik şube, bilişim şubesi, istihbarat şubesi, bilgi işlem şubesi, mali şube gibi birçok birimde sivil polis olarak hizmet verilebilmektedir. Sivil olan polisler uzun saçlı ve sakallı olarak görev yapabilmektedir. Hatta sivil polislerin simitçi, ayakkabı boyacısı görüntüsü ile görev yapmaları söz konusudur.
Sivil Polis Olmak İçine Yapılmalı?
Sivil polisliğin avantajlarının yanında dezavantajları da bulunmaktadır. Gizli görevde olan sivil polislerin mesai kavramı yoktur. Özellikle Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube polislerinin sık mesai yaptıkları bilinmektedir. Narkotik, Terörle Mücadele, Mali Şube bünyesindeki polis memurlarının görevleri süresince sıklıkla fazla mesai yaptıkları unutulmamalıdır. Sivil polislerin tıpkı üniformalı polislerde olduğu gibi yetkileri vardır. Sivil olarak görev yapan polislerin kimlik sorgulama yetkisi bulunmaktadır. Ancak vatandaşın kimlik görmek istediğinde sivil polisin kendi kimliğini göstermesi zorunludur. Sivil polislerin kullandığı ekip araçları da üniformalı polislerden farklıdır. Sivil polis nasıl olunur denildiğinde öncelikle bir yaş sınırının olduğu bilinmelidir. Polis Meslek Yüksek Okulu’nda yaş sınırı 26, Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde ise yaş sınırı 30 olarak belirlenmiştir.
Sivil Polis Alımı Var mı?
Sivil polis olmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli husus, doğrudan sivil polis alımının olmadığıdır. Sivil polis olabilmek için polis memuru olmak gereklidir. Sivil polislerin görevleri de bağlı oldukları birimlere göre değişmektedir. Ayrıca kimi zaman masa başında iş yapılırken kimi zaman da sahada olmak mümkündür. Sivil polis nasıl olunur denildiğinde ise öncelikle polislik sınavını kazanılmasının şart olduğunun bilinmesi gereklidir.
Sivil polis olmak çok zor birşey. Yeni gelen yasa ile artık Mahalle bekçisi olmak daha kolay. Ben bekçi başvurusu yapmak istiyorum.
Sivil polisin işi gerçektende zor. Her türlü insanlar ile uğraşıyorsun.
Polis olacaksan da sivil polis olmak en havalısıdır sanırım. Polis olmakta gözüm yok ama sivil polis olmak isterdim.
Çok kutsal bir meslek polislik.Ancak sivil polis olmak sanki apayrı bir havası varmış gibi geliyor bana.Yada Arka Sokaklar dizisinin etkisi de olabilir:)
Eğer gerçekten bilgili ve pişmiş biri değilseniz, kısaca insan ilişkilerinde henüz tecrübesiz iseniz yapamayacağınız bir meslektir.
Çok sinir bozucular. Sevemedim nerden cikacaklari belli degil ama bir yerde belli oluyor ya. 🙂
kendini düzgün ifade edebilen, insanlarla güzel anlaşabilen kişilerin yapabileceği bir meslek bence.
sivil polis zor bir meslek üniforma olmadan hiçbirşey olmuyor her türlü insan ile uğrasmak var
Hep dizilerdeki gibi sivil polis olmak isterdim fakat gerçekte çok zor. Bir çok insanla uğraşıyorlar. Allah yardımcıları olsun
Zor meslek omak isteyenlere allah kolaylık versin bir sürü insanla uğraş dur
Sivil polis mesleği ciddi manada zor bir meslek. Her gün uğraş dur nereye kadar. Dayanabilecek kapasiteniz varsa size uygun olabilir.
Hep polis olmak isterdim ama ama olmadım. Fakat polislerimize çok yardımım oldu güvenlik kamerası santral işleri yapıyorum bir günde 4 farklı binadan görüntü almak için körfez emliyet müdürlüğü asayiş büroyla gitmişliğim oldu
Sivil Polis olmanın zor olması gayet iyi, bazı sivil polisler yasadan üstün tavırlar sergileyebiliyor.