Bayraktar TB3 İHA’nın Juan Carlos’a Etkisi: SIRTAP Modeli

29.01.2025
A+
A-
Bayraktar TB3 İHA’nın Juan Carlos’a Etkisi: SIRTAP Modeli

Airbus ve Navantia, Juan Carlos I için SIRTAP İHA Entegrasyonu Anlaşması İmzaladı

Avrupa’nın önde gelen havacılık şirketi Airbus ve İspanyol gemi inşa şirketi Navantia, İspanyol Donanması’nın amiral gemisi Juan Carlos I’e insansız hava aracı (İHA) SIRTAP’ın entegrasyonu için bir anlaşma imzaladı. Bu iş birliği, gemi üzerindeki diğer sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışabilmesini sağlamayı amaçlıyor.

SCOMBA ile Entegrasyon Sağlanacak

Proje kapsamında, özellikle SCOMBA savaş yönetim sistemi ile SIRTAP’ın entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor. Airbus, operasyonel hazırlığın tamamlanması için çeşitli alanlara odaklanacak. Komuta ve kontrol sistemleri alanında, farklı sistemler arasındaki iletişim ve koordinasyon yeteneklerinin geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, savaş sistemleri entegrasyonu ve kritik kalkış-iniş operasyonlarını destekleyen navigasyon sistemleri de çalışmalara dahil edilecek.

İspanyol Donanması’na Katkı Sağlayacak

Bu iş birliği, SIRTAP ile Juan Carlos I arasında tam entegrasyon sağlarken, görev yeteneklerini artırmayı ve operasyonel esnekliği geliştirmeyi hedefliyor. Airbus, anlaşmanın “İspanyol Donanması’na İspanya’da geliştirilen ek yetenekler sunarak ulusal sanayiyi güçlendirebileceğini ve stratejik egemenliğe katkıda bulunabileceğini” belirtti.

İspanyol Donanması’nın en büyük gemisi olan Juan Carlos I, çıkartma helikopter gemisi (LHD) olarak görev yaparken aynı zamanda uçak gemisi olarak da kullanılabiliyor. 2008 yılında denize indirilen gemi, 2010 yılında donanmaya teslim edilmiş ve Navantia tarafından Ferrol tersanesinde inşa edilmişti.

Bayraktar TB3 Etkisi

İHA’ların deniz platformlarına entegrasyonu konusunda çalışmalar devam ediyor. Kasım 2024’te Bayraktar TB3, TCG Anadolu’da tarihi bir uçuş gerçekleştirmişti. Açık deniz testlerini tamamlayan Bayraktar TB3, 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli kısa pistinden başarıyla havalandı ve 46 dakikalık bir test uçuşunun ardından iniş destek ekipmanı olmadan başarılı bir iniş yaptı. Bayraktar TB3, dünya üzerinde kısa pistli bir savaş gemisine iniş/kalkış yapan ilk ve tek SİHA oldu.

Çok Maksatlı Amfibi Gemi TCG Anadolu ise, dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi olarak 2023 yılında hizmete girmişti. İspanyol donanmasına ait Juan Carlos gemisinden esinlenerek tasarlanan gemi, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde üretilmişti.

Öte yandan, 13 Kasım 2024’te General Atomics üretimi Mojave İHA, Güney Kore Donanması’na ait ROKS Dokdo gemisinden kalkış yaptı. Doğu Çin Denizi’nde gerçekleştirilen testte Mojave, Kore Donanması’na ait bir gemiden havalanan ilk sabit kanatlı insansız hava aracı oldu. Mojave, kalkışın ardından bir hava üssüne iniş gerçekleştirdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.