Macron ve Miçotakis’in Paris’teki öncelikli konusu: Meteor

11.02.2025
A+
A-
Macron ve Miçotakis’in Paris’teki öncelikli konusu: Meteor

Mitsotakis ve Macron, Paris’te Türkiye’nin Meteor Füzesi Alımını Görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Paris’te Türkiye’nin Meteor füzesi alımı konusunu ele aldı. Macron, Fransa’nın satış girişimine öncülük etmese de Yunanistan’ı desteklediğini belirtti. Toplantıda Türkiye’nin Meteor füzesi satın alma süreci incelendi.

Meteor Füzesi Görüşüldü

Macron ve Mitsotakis, görüşmede Avrupa ile ilgili konuların yanı sıra ABD’de Donald Trump’ın yeniden seçilmesi, Doğu Akdeniz ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’ye Meteor füzelerinin satışı da toplantının odak noktalarından biriydi.

Macron, Yunanistan’ın tutumunu desteklediğini ancak Fransa’nın satış girişimine öncülük etmediğini vurguladı. Meteor füze sisteminin çok uluslu MBDA konsorsiyumu tarafından üretildiğini belirten Macron, sürecin Fransa’nın liderliğinde yürütülmediğini ifade etti.

Avrupa Savunma İş Birliği

Toplantıda ayrıca Avrupa Birliği üyelerinin savunma yatırımlarına mali esneklik sağlanması gerektiği vurgulandı. Mitsotakis ve Macron, Avrupa içinde savunma iş birliğinin güçlendirilmesinin önemini belirtti.

Meteor Füzeleri ve Türkiye’nin İlgisi

Meteor füzeleriyle ilgili tartışmalar, geçtiğimiz Salı günü Brüksel’de düzenlenen AB gayri resmi zirvesinde de gündeme geldi. Mitsotakis ve Macron, bu toplantıda da konuyu ele aldı. Macron, anlaşmanın kesinleşeceği konusunda garanti veremeyeceğini belirterek, “Fransa’nın füze satışının ‘anahtarı’ İngiltere’dedir.” açıklamasında bulundu.

Diğer yandan, Yunan hükümeti, Piaggio Aerospace’in Baykar’a devri konusunda önceden bilgilendirilmediği gerekçesiyle İtalya’ya protesto dosyası hazırladı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.