AKHİSAR ve KOÇHİSAR Karakol Gemileri denize indirildi

24.09.2023
A+
A-

HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri (ADKG) AKHİSAR ve KOÇHİSAR, bugün İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törenle denize indirildiler.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa faaliyetleri sürdürülen AKHİSAR ve KOÇHİSAR Açık Deniz Karakol Gemileri, bugün düzenlenen törenle denize indirildiler. Toplamda 10 adet inşa edilmesi planlanan gemiler, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet dizaynı baz alınarak tasarlandılar.

Türk Donanması’nın Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına en kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde cevap vermek amacıyla inşası başlayan HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülüyor. Bu gemiler ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin gözetleme, keşif, arama kurtarma ve terörizmle mücadele gibi temel görevlerini icra edecektir.

Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi olan TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra iki gemi birden ileri seviyede donatılmış ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak şekilde 23 Eylül 2023’te denize indirilecek. Bu hızlı ve etkileyici bir başarıdır ve Türk savunma sanayii için önemli bir kilometre taşıdır.

Bu yeni gemilerin temel görevlerinin yanı sıra deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, deniz nakliyatının korunması gibi ikincil görevleri de gerçekleştirebilecektir. Ayrıca, gemilerin silah ve sensör kapasitesi istenildiğinde arttırılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

AKHİSAR ve KOÇHİSAR gemileri, ADA Sınıfı Korvetler’in dış tasarımı temel alınarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre sınıfının en ileri teknolojileri hedeflenerek tasarlandı ve üretiliyor. Projede Türkiye’de ilk defa bir savaş gemisi pervanesinin testleri, Türk Laboratuar’larında yapıldı ve sonuçlar pervane üreticisi ile karşılıklı doğrulandı.

İstenildiğinde silah ve sensör kapasitesi arttırılacak

Gemiler, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacak “Yerinde Hazır” tasarım felsefesi ile inşa edilirken, hesap ve analizler her bir “Yerinde Hazır” sistemler için her olası alternatifi kapsayacak şekilde yapılıyor. Projede, gemilerin gerektiğinde silah yükünün daha da arttırılmasına veya değiştirilmesine olanak veren bir modüler tasarım benimsendi.

HİSAR Sınıfı gemiler, yerli ve milli silahlarla üstün muharebe gücüne sahip olmasının yanı sıra, uzun süre boyunca ekonomik bir şekilde karakol yapma yeteneği sunacak tahrik sistemleriyle donatılmıştır. Bu özellikleriyle gemiler, etkin keşif ve karakol görevlerini yerine getirebileceği gibi asimetrik tehditlere de karşı koyabilirler.

Açık Deniz Karakol Gemileri, ADKN Sınıfı Korvetlere destek olabilmesi açısından milli sonar sistemleriyle teçhiz edilmiştir. Bu da Türk Deniz Kuvvetleri için büyük bir avantajdır, çünkü gemiler denizaltı savunma harbinde önemli görevler üstlenebilecek ve korvetlerin etkinliğini artıracaktır.

Dünyadaki diğer Açık Deniz Karakol Gemileri ile karşılaştırıldığında, HİSAR Sınıfı Korvetler yüksek ateş gücü sunmaktadır. Gemilerin silah ve sensör sistemleri, yerli ve milli prensiplere göre tasarlanmıştır ve barış ve savaş zamanında etkili bir şekilde kullanılabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.