Bulut İHA HAVELSAN tarafından envantere alındı.

BULUT İHA HAVELSAN tarafından Geliştirildi
Bulut İHA (İnsansız Hava Aracı), HAVELSAN tarafından geliştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete girdi.
Keşif ve gözetleme amaçlı olan BULUT, başarılı bir şekilde test edildikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine dahil edildi.
Keşif ve Gözetleme İçin Tasarlandı
Önceden geliştirilen BAHA İHA’sının ardından, HAVELSAN Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda BULUT’u geliştirdi. HAVELSAN Robotik Otonom Sistemler Merkezi’nde yürütülen çalışmalar sonucunda, BULUT, Kabul Heyeti tarafından yapılan testleri başarıyla geçti.
İçten yanmalı motoru sayesinde kesintisiz olarak 6 saat havada kalabilen BULUT, GNSS bağımsız keşif ve gözetleme yapabiliyor. Düşük yağmur ve kar yağışı koşullarında görev yapabilen sistem, gelişmiş sensörleri ve yazılımı ile farklı operasyonel şartlara uyum sağlayabiliyor.
Geniş Kullanım Alanı
Aktif olarak operasyon bölgelerinde kullanılan BULUT, 5 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip ve 80 kilometreye kadar veri paylaşabiliyor. Dikey iniş-kalkış için elektrikli motor sistemi kullanan İHA, keşif ve gözetleme görevlerini ise içten yanmalı benzinli motoruyla gerçekleştiriyor.
BULUT, hareketli nesne algılama ve çarpışma önleme gibi gelişmiş operasyonel özellikler sunuyor. Ayrıca, anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik harp ortamlarında da görev yapabiliyor.
İHA’nın kullanım alanları arasında sınır ve sahil devriyesi, kaçakçılık ve terörle mücadele, narkotik tespiti, orman yangınlarına müdahale, petrol ve doğalgaz boru hattı güvenliği, arama kurtarma, enerji hatları kontrolü ve çevre kirliliği tespiti gibi birçok görev bulunuyor.
Tam Otonom Uçuş ve Entegre Kamera Sistemi
Tam otonom uçuş kabiliyetine sahip olan BULUT, pist gereksinimi olmadan kalkış ve iniş yapabiliyor. EO/IR/LRF entegre kamera sistemiyle donatılan İHA, görev sırasında bir yer kontrol istasyonundan başka bir kontrol istasyonuna devredilebiliyor. Bu özellik, güvenlik güçleri için operasyonel esneklik sağlıyor.
HAVELSAN Yöneticilerinden Açıklamalar
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, BULUT’un güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu bir sistem olarak hızlı bir şekilde geliştirildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Başkanlığımızın ve güvenlik güçlerimizin yeni insansız hava aracımız BULUT’un gelişiminde çok katkısı oldu. BULUT’un kısa sürede envantere giren ve bugün sahada bilfiil kullanılan bir ürün olmasının en önemli nedeni ise bu beklentilere ekibimiz tarafından çok hızlı karşılık verilmesiydi. Emeği geçen herkesi kutlarım.”
HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz da şirketin insansız hava aracı deneyiminin BAHA ile başladığını hatırlatarak, “BAHA’nın saha tecrübesiyle ortaya çıkardığımız BULUT, kendi alanında dinamikleri değiştiren bir oyuncu olacak. Buna yürekten inanıyoruz.” dedi.
HAVELSAN Ürün Geliştirme ve ELD Direktörü Veysel Ataoğlu ise BULUT’un aktif olarak operasyon bölgelerinde kullanıldığını ve geliştirme sürecinin sahadan gelen geri bildirimlerle devam ettiğini belirterek, “İnsansız sistemlerde BARKAN ve BAHA’dan sonra, BULUT da Savunma Sanayii Başkanlığımız ve güvenlik güçlerimiz tarafından çeşitli kabulleri tamamlanarak envantere girmeyi başardı. Farklı versiyonları üzerinde de çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.