F-16’lara Uyumlu ATMACA Gemisavar Füzesi Geliyor
Türkiye’nin milli gemisavar füzesi ATMACA’nın, F-16’larla uyumlu hale getirilmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu sayede F-16’lar gemisavar yeteneklerini artıracak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yönelik ATMACA gemisavar füzesi teslimatları halen devam etmektedir. İlk olarak suüstü savaş gemilerinde kullanılan ATMACA’nın havadan atılan konfigürasyonu geliştirilmeye başlanmıştır.
Türkiye’nin su üstü harp yeteneğini oluşturan ATMACA Silah Sistemi, havadan atılabilmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kararı alındı. Bu kapsamda, ATMACA Blok-I Gemisavar Füzesi, F-16 PO-III/PO-IV uçaklarına entegre edilecek.
Entegrasyon çalışmaları, görev planlama, atış kontrol ve veri bağı teknolojilerinin yeniden uyarlanmasıyla sağlanacak. Bu çalışmalar sonucunda Türk F-16’ları, IIR güdümlü SLAM-ER füzelerinin yanı sıra ATMACA Füzesi ile de suüstü hedeflere karşı angaje olabilecekler.
ABD yapımı Harpoon Gemisavar Füzesi’nin havadan atılabilen versiyonuna Türkiye’nin yerli muadili, Roketsan’ın çalışmalarıyla geliştirilecektir. Ayrıca havadan atılacak ATMACA Füzesi’nin itici motoru olmayacağı bilinmektedir.
ATMACA Gemisavar Füzesi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacı, yerli ve milli imkanlarla karşılanması amacıyla ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi kapsamında 2009 yılında başlatılmıştır. Roketsan’ın ana yükleniciliğinde geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, 250+ kilometre menzile sahip olup Aktif Radar Arayıcı Başlık (AR) teknolojisine sahiptir. Kasım 2019’da MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ateşlenen ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurmuştur.
ATMACA Füzesi, Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen bir testte yine KINALIADA Korveti’nden ateşlenmiş ve gerçek bir gemi hedefini başarıyla vurmuştur. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı. Son zamanlarda düşük oranlı üretim sayesinde ATMACA resmi olarak Türk Donanması envanterine girmiştir.
Roketsan’ın ATMACA Gemisavar Füzesi, düşük radar kesit alanına sahip olması ve su yüzeyine yakın uçuş yapabilme yeteneği sayesinde hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olduğunda, hedef gemi mürettebatına sınırlı bir tepki süresi bırakır. Bu nedenle, ATMACA tarafından hedef alınan platformun ATMACA’yı kolaylıkla bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.