Roketsan, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ATMACA Füzesi’nin İlk Seri Üretim Teslimatını Gerçekleştirdi

15.09.2023
A+
A-
Roketsan, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ATMACA Füzesi’nin İlk Seri Üretim Teslimatını Gerçekleştirdi

Roketsan, milli gemisavar füzesi ATMACA’nın ilk seri üretim teslimatını Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yapmıştır.

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin kabul faaliyetleri başarıyla tamamlanmış ve prototip füzeler Türk Deniz Kuvvetleri envanterine alındıktan sonra Roketsan, seri üretim ATMACA Gemisavar Füzesi’nin teslimatına başlamıştır.

TCG KINALIADA (F-514) Korveti, ATMACA Gemisavar Füzesi’ni kullanıp ilk atışı gerçekleştiren Türk gemisi olmuştur. KINALIADA’nın ardından ATMACA’nın HEYBELİADA, BÜYÜKADA, BURGAZADA korvetleri ve BARBAROS Sınıfı Firkateynlerle donatılması planlanmaktadır.

Ayrıca, Roketsan ve STM arasında 23 Kasım 2022’de imzalanan sözleşme çerçevesinde, milli gemisavar füzesi ATMACA’nın 11 farklı deniz platformuna entegrasyonu yapılacaktır. Entegrasyon faaliyetlerinin 11 Nisan 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacı milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi 2009 yılında başlatılmıştır. Roketsan’ın ana yükleniciliğinde geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, 250+ kilometre menzile sahip ve Aktif Radar Arayıcı Başlık özelliğiyle donatılmıştır. Kasım 2019’da MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk ateşleme testi başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu testte ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurmuştur.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021’deki bir test esnasında KINALIADA Korveti’nden ateşlenmiş ve gerçek bir gemi hedefini vurarak başarılı olmuştur. Hedef gemi, ATMACA Füzesi tarafından vurulduktan sonra batmıştır. Son zamanlarda ATMACA, düşük oranlı üretimle Türk Donanması envanterine resmen dahil edilmiştir.

atmaca

ATMACA Gemisavar Füzesi, düşük radar kesit alanına sahip olması ve suya yakın uçuş yapabilme özelliğiyle dikkat çekmektedir. Bu nedenle hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak kabul edildiğinde, hedef geminin mürettebatı için kısıtlı bir reaksiyon süresi bırakmaktadır. Bu nedenle, ATMACA ile hedeflenen platformun ATMACA’yı kolaylıkla etkisiz hale getiremeyeceği düşünülmektedir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.